marți, 27 ianuarie 2009

Playing with light

Întrucât azi am dat un examen şi nu mai avem chef de lucruri serioase şi-n plus mă gândeam că ar fi util să mă învăţ şi eu totuşi cum se foloseşte blitz-ul pe care mi l-am luat de anul trecut, m-am decis să mă joc un pic. Trebuie să recunosc, nici ideea, şi nici mare parte din trucurile tehnice nu-s originale ci le-am împrumutat de aici.
După cum spuneam deci, m-am apucat de fotografiat (o câtă lipsă de imaginaţie!) tot un ceas. Atâta doar că al meu nu era nici Rolex ci  Lorus şi-n plus a prins şi nişte înflorituri oxidate pe limbi, de la nişte apă care i-a intrat în urmă cu câteva luni în carcasă :( .
Cu toate acestea, mi-am luat inima în dinţi şi am încercat să scot ce a fost mai bun din el şi din mine.
Simt nevoia să fac vreo 2-3 precizări înainte de a începe:
  •  o să descriu mai mult procesul, insistând pe diversele rezultate obţinute prin diverse adăugiri, modificări, etc. şi deci mai puţin rezultatul final (asta şi pentru că, spre deosebire de postul amintit, eu n-am plecat cu o idee clară de rezultat final în minte)
  • NU o să intru deloc în partea de prelucrare, care e tratată mult mai bine în articolul lui matusciac.
  • recomand citirea articolului sus-menţionat, eventual înainte de a citi postul ăsta (deşi sunt şanse ca dacă o faceţi să nu mai citiţi deloc postul meu :) )
So, here we go!
Pentru că o fotografie face cât o mie de cuvinte, şi dacă mai are şi cuvinte pe ea, atunci face cât şi mai multe, o să încep cu o fotografie a setup-ului meu (deşi în varianta la care a ajuns la final):

Setup

Utilajele folosite în desfăşurarea ostilităţilor:
  • Olympus E-510
  • 70-300mm/f4-5.6. De ce am ales să folosesc obiectivul ăsta şi nu altul (de exemplu 14-42mm, sau 40-150mm)?
    • e cel mai macro obiectiv pe care-l am şi aveam şi nişte idei de macro, pe care însă nu le-am mai pus în practică
    • fotografiind de la o distanţă destul de mare, am putut sa depărtez destul de mult şi blitzul de scenă (iniţial multe cadre mi-au ieşit foarte arse)
    • având un unghi de cuprindere mic nu a trebuit să-mi fac foarte multe griji despre lucruri nedorite care ar fi putut intra în cadru (ex. „panourile” de hârtie, mâna mea ţinând blitz-ul, marginile geamului, etc.)
    • nu în ultimul rând vroiam să-l studiez mai îndeaproape (după ce ieri am citit un review destul de laudativ la adresa lui :)) )
  • flash Olympus FL-36R în mod slave (E-510 nu ştie să comunice wireless cu blitz-ul)
  • trepied (contează mai puţin modelul şi mai mult faptul că mi-a dat multe bătăi de cap când venea vorba de fixarea capului astfel că de multe ori am ajuns să ajustez încadrarea prin scurte lovituri la picioare)
  • un geam subţire (3mm) căruia i-am lipit cu scoci pe o parte o foaie albă (pentru „fundalul” produsului)
  • un scaun pe care l-am întors cu picioarele în sus, pe care am pus amintita sticlă şi pe care ulterior am aplicat încă două coli A4 pentru reflectarea luminii
  • un carton alb, aproximativ A1 folosit ca fundal şi reflector în acelaşi timp.
  • nu în ultimul rând, modelul, un ceas de mână bărbătesc Lorus, cu bateria moartă şi un pic coclit :(
  • diverşi figuranţi: nişte scorţişoară, două plicuri de ceai, etc.
Cam toate cadrele au fost trase la ISO 100, 1/160s, cu diafragme între f8-f11 şi cu flash-ul de pe aparat la 1/16 din putere (folosit doar pentru a declanşa FL-36le). Pentru detalii, acum ar trebui să meargă  EXIF-ul de pe Zooomr.
Acestea fiind spuse, să începem cu începutul:
001-Original-WB adjusted

Aşa arăta primul set-up, fotografiat în lumina de la mine din cameră (becuri economice daylight) - cu corecţia de WB făcută.
ISO200, f/5, 1/2s @ 202mm. Deşi arată destul de bine, imaginea e destul de plată. Aveam în minte ceva cu mai mult relief, aşa că trecem la etapa următoare...
002-Bare onbody flash

...şi să dăm cu blitz-ul direct în el. Imaginea acum nu mai e atât de plată, avem ceva mai mult contrast, cadranul iese destul de bine în evidenţă (ocazie cu care se poate observa halul în care sunt limbile :( ), dar cu un cost destul de mare: o umbră lungă, neagră şi neplăcută în stânga şi două reflexii pe sticlă. Una e oglindirea normală a ceasului (care de altfel ar putea fi exploatată interesant), a doua e imaginea unei reflexii de pe ceas (dreapta jos). Aşa că încercăm să punem în aplicare ce ştim în teorie - lumina difuzată:
003-Bounced, no white sides

Ideea iniţială era să difuzez blitz-ul în cartonul din fundal. Problema era că „picioarele” de la scaun, după ce că erau roşiatice (ceva imitând cireşul) mai erau şi destul de lucioase (lăcuite), aşa că mi-au trântit frumuseţea aia de tentă roşiatică pe cele două laturi. Întrucât nu eram chiar atât de plin de creativitate cât să continui demersul „ceas-coclit-în-lumina-apusului”, am decis că soluţia este să acopăr picioarele ofensatoare cu două coli A4. Zi şi făcut, iar rezultatul nu a întârziat să se materializeze:
004-Bounced, white sides

Mulţumit de rezultat, am zis să încerc şi un detaliu:
005-Detail

Cu un pic de răbdare, cred că ar putea ieşi ceva interesant din el...
Următorul pas a fost să mai adaug şi „panourile laterale” pentru a strânge mai mult lumina în jurul subiectului. Rezultatul preliminar:
006-Advanced bounce

Până aici una din problemele mele a fost că oricât aş fi redus intensitatea blitz-ului (lucru nu tocmai intuitiv de făcut, pentru că în modul slave puterea poate fi controlată doar prin combinaţia ISO/f-number) pozele ieşeau cam arse (exemplul de mai sus e una din excepţii). Întrucât sub 1/160 nu puteam să cobor şi nici nu-mi venea să trec sub f/11, m-am decis să folosesc un filtru. Căutând ND4-ul primit de ziua mea am dat peste cel de polarizare circulară (PL-CIR) şi am zis să-l folosesc pe ăsta, în ideea că efectul poate fi dozat mai bine.
Rezultatele au fost dincolo de aşteptări, din mai multe motive. În primul rând faptul că mi-a permit o expunere mai uniformă. Dar rezultatul cel mai interesant (şi la care trebuia să mă aştept) a fost „dispariţia” reflexiei ceasului de pe sticla pe care stătea:
007-Bounce + PL-CIR 01

Ajuns aici, m-am oprit sa mă joc mai mult cu diverse poziţionări ale blitz-ului şi „panourilor reflectoare”. Rezultatele, mai jos:
008-Bounce + PL-CIR 02

009-Bounce + PL-CIR 03

010-Bounce + PL-CIR 04

011-Bounce + PL-CIR 05

012-Bounce + PL-CIR 06

Deşi ultima e destul de foarte expusă după cam toate standardele, mă încăpăţânez să cred că, folosind o post-procesare adecvată se poate scoate ceva chiar fain din ea. O să revin cu rezultatul :)
Rămas fără idei, m-am decis să schimb orientarea:
013-Horizontal

Pentru că lucrurile erau în continuare cam terne, am zis să încerc să „spice things up” cu nişte scorţişoară :D
014-Horizontal w Cinnamon

Încă nu reuşesc să-mi dau seama dacă a fost o idee total idioată sau ar putea fi dezvoltată în ceva interesant. Combinaţia de culori mi-a mângâiat totuşi plăcut retina...
Rămânând tot în zona plantelor exotice şi aromate am zis să încerc şi cu Rooibos:
015-Horizontal w Rooibos

Moment în care am simţit că prind de coadă o idee, aşa că am mai încercat câteva versiuni:

016-Horizontal w WhiteTea

017-Horizontal w WhiteTea-focus

Preferata mea ar fi penultima, dacă focusul ar fi pe cadran şi nu pe aţa de la plicul de ceai. Aşa, trebuie să mă mulţumesc cu ultima... :)
Aici am decis că e momentul să pun punct experimentului şi să iau la rumegat rezultatele. Per total a fost un experiment distractiv şi destul de educativ totodată, care m-a făcut să prind un pic gustul „fotografiei de produs” (deşi mi se pare cam mult spus pentru ce am făcut eu aici).
Concluzii:
  • îmi pare rău că nu am fost mai organizat în poziţionarea blitz-ului. La cele mai multe cadre l-am ţinut în mână, într-o poziţie destul de aproximativă şi puţin calculată. Din cauza asta, n-am reuşit să repet unele cadre în care am fost foarte mulţumit de iluminare
  • deşi poate părea mai spectaculos să faci aşa ceva cu blitz-ul, pentru început, pentru studiat cum cade şi încotro se duce lumina, o sursă de lumină continuă e mult mai folositoare. Chiar şi o lampă foarte simplă de birou :)
  • un PL-CIR poate fi mai spectaculos decât te aştepţi (a se vedea mai ales ultimele cadre şi modul în care obiectele plutesc deasupra umbrei).
  • o şedinţă foto poate fi o modalitate foarte agreabilă de a petrece seara :)

Bleu-ciel screen of Twit

Se pare că mai nou cei de la Twitter au renunţat la balena albă care le caracteriza mesajele de eroare şi au trecut la ceva mai modern:

marți, 20 ianuarie 2009

Constatarea zilei

Am scris într-o noapte mai mult cod Flex/ActionScript decât am scris într-un internship de două luni la Adobe. (Asta înseamnă că mă pregătesc asiduu pentru diplomă? :D )

duminică, 18 ianuarie 2009

Top 250

...cele mai populare cuvinte la mine pe blog (excluzând „common Romanian Words”), conform Wordle. Genială jucărie, cu nişte fonturi absolut delicioase! :) [varianta vectorială, aici]

Wordle for my blog

joi, 15 ianuarie 2009

New brush.


S-a schimbat anul, trebuia să schimb şi brush-ul de copyright :P Şi cum aveam chef de joacă, am găsit o imagine free (camera din centru) şi m-am jucat un pic în Inkscape şi Gimp. Mai sus aveţi rezultatul :)

marți, 13 ianuarie 2009

Moment of truth

În cam vreo 2 ore aşa e momentul adevărului în ceea ce priveşte proiectul de IE. Vom vedea cât de bine au reuşit unii sau alţii să-l păcălească pe tata Google să-i pună pe prima poziţie vorbind despre punctuleţe şi steluţe, cât de mult le-au priit unora tehnicile de promovare „pseudo-virală” cu poze şi link-uri porno pe forumurile Moodle, sau cât de mult ne-a citit sau nu lumea.
Personal am plecat cu nişte aşteptări destul de ridicate şi cu multă speranţă relativ la proiectul de IE (despre restul materiei, poate altă poveste). Pe drum însă, văzând ce întorsătură au luat lucrurile în ogrăzile vecine mi-a mai pierit avântul. Am încercat să fac lucrurile cât de bine am putut. N-am acceptat însă să scriu doar de dragul de a scrie şi nici să poluez şi să consum timpul şi spaţiul altora doar în speranţa de-a mai aduce 10-15 vizitatori.
Vom vedea cât de mult rău sau bine am făcut privind aşa lucrurile (şi nu ca pe un task de împlinire personală şi profesională cum am văzut la colegi mai bine cotaţi). Până atunci, vă invit să mai aruncaţi un ochi pe site, pe blog, sau pe twitter care au crescut într-o saptămână cât trebuiau să crească într-o lună :D . [FDA Notice: Steroids are not good for your health!]

miercuri, 7 ianuarie 2009

Quote of the Day

„As vrea sa incerc joi sa imi maresc nota, dar nu am nicio idee despre ce s-a discutat la curs. Are cineva vreo idee?”
Priceless.