vineri, 14 martie 2008

Reţelistice

Din când în când mă mai apucă şi încep să mă joc cu d'alde traceroute.
Nu mic mi-a fost şocul când am aflat că la şcoală ne-au minţit. POŢI avea adrese 10.0.0.* în Internet. După cum se poate observa:

D'ale netului

În plus, se pare că, cel puţin din perspectiva OpenDNS, mapările IP - Nume de domeniu respectă nişte reguli doar de ei ştiute (vezi ro-bu1-ra1-duras.ro ):

D'ale netului


Asta, sau tracert ştie ceva ce eu nu ştiu :D

5 comentarii:

Unknown spunea...

N-a zis nimeni ca "nu poti avea 10.x in Internet" - adresele "private" sunt niste adrese de IP ca oricare altele. Doar ca, prin conventie, ele _ar trebui_ sa nu ajunga in Internet.

Mai exact, pachetele care au ca sursa sau destinatie o astfel de adresa _ar trebui_ sa fie filtrate si discarded la primul router conectat la Internet la care ajung. In cazul tau... un provider nu s-a deranjat sa le filtreze :)

[ La ce ma refeream cu "ar trebui"? Citat din RFC1918:
-----
routing information about private networks shall not be propagated on inter-enterprise links, and packets with private source or destination addresses should not be forwarded across such links. ]

Cosu spunea...

Si care e problema ? Pachetele alea nu au nici sursa si nici destinatie ip-uri private. Sunt niste biete interfete de routere cu ip-uri private. Ca fapt divers sunt provideri in Romania care fac acelasi lucru (da un traceroute catre romtelecom.ro si o sa vezi). Nu e nici o tragedie si se mai face si economie la niste adrese publice :)

miChou spunea...

aia ca aia, dar ma nedumereşte tare de tot a doua.
cum au ăştia de la OpenDNS serverele / cum e implementat tracert pe Windows dacă un tracert ro-bu1-ra1.duras.ro trece cu spor maxim de ro-bu1-ra1.duras.ro şi se duce să moară în bălării pe undeva pe lângă Amsterdam??

Anonim spunea...

Misto primul screenshot - ai cenzurat adresa destinatie dar nu si comanda. Smart.

miChou spunea...

ei si tu acuma... detalii, detalii :D